Trwa ładowanie...
dk65ai2
25-03-2017 09:29

Ciasto wiśniowiec z galaretką i kremem cytrynowym

Przepis

Pyszne ciasto „wiśniowiec” z kremem cytrynowym i galaretką. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania imprezowe. Wypiek ma dwa biszkopty, dość grubą warstwę wiśni i wspaniały, kwaskowaty krem cytrynowy bez żelatyny. Pięknie się prezentuje i jest smaczne, nie jest za słodkie. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

dk65ai2
4.6
(59 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopty:

  • 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich

    Do nasączenia:

  • 150 ml ostygniętej kawy

  • 2 łyżeczki cukru

    Masa wiśniowa:

  • 500 g mrożonych, wypestkowanych wiśni

  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody

    Krem cytrynowy:

  • skórka otarta z 2 cytryn

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany
  • 100 ml likieru cytrynowego

    Wierzch:

  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa

  • 500 ml gorącej wody
Przepis

Biszkopt:

Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa wiśniowa:

Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Dodać 1/2 szklanki wody i wiśnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia. Dwie galaretki zalać szklanką gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści (żeby łatwiej rozpuścić galaretkę, można dolać trochę gorącego soku z wiśni). Rozpuszczoną galaretkę dodać do wiśni, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem cytrynowy:

Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130 ml. Dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Kisiel zakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na około 1 godzinę. Biszkopty wyjąć z blaszek i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Jeden papier włożyć z powrotem do blaszki razem z biszkoptem orzechowym. Kawę wymieszać z cukrem i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć lekko tężejące wiśnie. Nakryć ciemnym biszkoptem i lekko docisnąć. Ciemny biszkopt nasączyć pozostałą kawą. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em. Ciągle ucierając mikserem, wlewać powoli likier. Następnie do śmietanki dodać schłodzony kisiel i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuścić z 500 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto wiśniowiec z kremem cytrynowym i galaretką podawać pokrojone na spore prostokąty.
Zobacz także: pyszna tarta kokosowa bez cukru

Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Ciasto wiśniowiec z galaretką i kremem cytrynowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

94
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj