Ciasto wiśniowiec z galaretką i kremem cytrynowym
Pyszne ciasto „wiśniowiec” z kremem cytrynowym i galaretką. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania imprezowe. Wypiek ma dwa biszkopty, dość grubą warstwę wiśni i wspaniały, kwaskowaty krem cytrynowy bez żelatyny. Pięknie się prezentuje i jest smaczne, nie jest za słodkie. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopty:
- 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
70 g zmielonych orzechów włoskich
Do nasączenia:
150 ml ostygniętej kawy
2 łyżeczki cukru
Masa wiśniowa:
500 g mrożonych, wypestkowanych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody
Krem cytrynowy:
skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 100 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany
100 ml likieru cytrynowego
Wierzch:
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- 500 ml gorącej wody
Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Dodać 1/2 szklanki wody i wiśnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia. Dwie galaretki zalać szklanką gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści (żeby łatwiej rozpuścić galaretkę, można dolać trochę gorącego soku z wiśni). Rozpuszczoną galaretkę dodać do wiśni, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130 ml. Dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Kisiel zakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na około 1 godzinę. Biszkopty wyjąć z blaszek i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Jeden papier włożyć z powrotem do blaszki razem z biszkoptem orzechowym. Kawę wymieszać z cukrem i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć lekko tężejące wiśnie. Nakryć ciemnym biszkoptem i lekko docisnąć. Ciemny biszkopt nasączyć pozostałą kawą. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em. Ciągle ucierając mikserem, wlewać powoli likier. Następnie do śmietanki dodać schłodzony kisiel i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuścić z 500 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto wiśniowiec z kremem cytrynowym i galaretką podawać pokrojone na spore prostokąty.
Zobacz także: pyszna tarta kokosowa bez cukru
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze