Cannelloni z mięsem mielonym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g makaronu cannelloni
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe cebule
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, mieszanka ziół do smaku
- Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnek
- suszona bazylia
- oregano
- sól i pieprz do smaku
- Beszamel:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 250 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego. Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonych ziół. Część sosu odstawiamy do polania dania przed podaniem. Pokrojoną cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, a następnie sos pomidorowy. Smażymy razem przez 5 minut. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mleko. Energicznie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Rurki cannelloni gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Nadziewamy mięsnym farszem z sosem pomidorowym i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Polewamy odrobiną sosu pomidorowego, posypujemy parmezanem i podajemy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze