Trwa ładowanie...
d1g1ul3
22-02-2016 09:54

Cannelloni z mięsem mielonym

Przepis
4.1
(10 głosów)
Oceń:
d1g1ul3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 300 g makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mieszanka ziół do smaku
  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnek
  • suszona bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • Beszamel:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Przepis

Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego. Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonych ziół. Część sosu odstawiamy do polania dania przed podaniem. Pokrojoną cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, a następnie sos pomidorowy. Smażymy razem przez 5 minut. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mleko. Energicznie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Rurki cannelloni gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Nadziewamy mięsnym farszem z sosem pomidorowym i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Polewamy odrobiną sosu pomidorowego, posypujemy parmezanem i podajemy.

Cannelloni z mięsem mielonym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
Więcej tematów
d1g1ul3