Aromatyczna rybka z piekarnika. Pstrąg pieczony z warzywami

W cyklu "Ryba na piątek" pokazujemy, jak smacznie przyrządzić rybkę. Pstrąg pieczony w folii z dodatkiem aromatycznych ziół to sposób na wartościowy posiłek. Można go wrzucić do piekarnika lub położyć na grillu.

Aromatyczna rybka z piekarnika. Pstrąg pieczony z warzywamiAromatyczna rybka z piekarnika. Pstrąg pieczony z warzywami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 świeże pstrągi
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • świeży tymianek i bazylia
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 czerwona papryka

Przepis

Ryby umyj, a łuski zeskrob nożem. Następnie natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Do środka pstrągów włóż po łyżce masła, plastry cytryny, gałązki koperku, tymianku, bazylii i pietruszki. Cukinię, parykę, pieczarki i cebulę opłucz i pokrój w plastry. Ryby zawiń w folię, obłóż warzywami i połóż na grillu. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja