Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figamiRyba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Ostoja Lasu

Składniki

  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy

Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki