Trwa ładowanie...
d3spcq7
d3spcq7

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami

Przepis

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

4.6
(5 głosów)
Oceń:
d3spcq7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
www.ostojalasu.pl
Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Składniki
  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy
Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

*Polecamy także przepis na zupę ze szpinakiem i klopsikami *

Zobacz także wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3spcq7

Podziel się opinią

3
Share
d3spcq7
d3spcq7

d3spcq7
d3spcq7
d3spcq7