Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figamiRyba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Ostoja Lasu

Składniki

  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy

Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki