WP
WP

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami - Przepis

Trwa ładowanie...
Pstrąg pieczony z figami to świetny pomysł na piątkowy obiad. Rodzina będzie zachwycona. www.ostojalasu.pl
Podziel się

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

Składniki
  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy
Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

*Polecamy także przepis na zupę ze szpinakiem i klopsikami *

WP

Zobacz także wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP