Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figamiRyba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Ostoja Lasu

Składniki

  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy

Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia