Pstrąg pieczony w ziołach
Pieczony pstrąg z ziołami to doskonały pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Do rybki świetnie pasują pieczone lub gotowane młode ziemniaczki i surówka z sezonowych warzyw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- Rybę umyć i oczyścić. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, wymieszać z bazylią i koprem.
- Natrzeć rybę z wierzchu i w środku, a następnie skropić sokiem z cytryny. Skórę ponacinać w środek rowków włożyć np. świeżą lub suszoną miętę. Pozostawić na godzinę w lodówce.
- Cebule pokroić w plastry, posolić, popieprzyć. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i na dnie położyć cebulę. Na cebulę położyć rybę (można pokroić ją w dzwonka), a wokół ryby pokrojone w plastry pomidory. Wszystko pokropić oliwą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180-200 st. C i piec około 20-25 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze