Trwa ładowanie...
d21x3o7
10-04-2017 09:32

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami

Przepis

Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pokazuje też, że można stworzyć nietypowe, ale bardzo świąteczne i kolorowe danie, które będzie cieszyć oko i kojarzyć się z nowym życiem.

d21x3o7
4.9
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki

Ciasto:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego sera białego
  • 300 g marchewek mrożonej marchewki
  • 150 ml kremówki 36 proc.
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • 150 g brokułów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 6 średnich rzodkiewek
  • 4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku.
Przepis

Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem.

Robimy farsz. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie, ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać.

Masę wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C (165 stopni termoobieg). Studzimy. Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy. Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: przepyszny sposób na kurczaka

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj