Trwa ładowanie...
d4gq9ez
d4gq9ez

Delikatny sernik świąteczny według Lary Gessler.

Przepis

Doskonały, lekki, i kremowy sernik sprawdzi się nie tylko od święta. Przepis poleciła nam Lara Gessler, współwłaścicielka "Słodki, Słony" i ekspertka od pysznych słodkości, na świątecznych warsztatach z "Mój Ulubiony". Sekretem smaku jest nie tylko twaróg, ale też aromatyczne dodatki.

2.7
(28 głosów)
Oceń:
d4gq9ez
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki

*Spód: *

  • 200 g twardego masła 83 proc.
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy
Przepis

Aby przygotować kruchy spód dużym nożem, posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5 cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180 g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki i odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160 stopni C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

Delikatny sernik świąteczny według Lary Gessler.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
12
Share
d4gq9ez
d4gq9ez
d4gq9ez

d4gq9ez
d4gq9ez
d4gq9ez