Delikatny sernik świąteczny według Lary Gessler.
Doskonały, lekki, i kremowy sernik sprawdzi się nie tylko od święta. Przepis poleciła nam Lara Gessler, współwłaścicielka "Słodki, Słony" i ekspertka od pysznych słodkości, na świątecznych warsztatach z "Mój Ulubiony". Sekretem smaku jest nie tylko twaróg, ale też aromatyczne dodatki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
*Spód: *
- 200 g twardego masła 83 proc.
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Masa sernikowa:
- 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
- 8 żółtek
- 5 białek (zimnych)
- 16 łyżeczek cukru pudru
- 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
- 2 łyżki bułki tartej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mięsista laska wanilii
- 30 g rodzynek
- 60 g smażonej skórki z pomarańczy
Aby przygotować kruchy spód dużym nożem, posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5 cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180 g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki i odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160 stopni C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze