Trwa ładowanie...
d2hhaum
10-06-2020 09:43

Sernik kokosowy na zimno. Wymarzony deser na upały

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", podzieliła się przepisem na kolorowy sernik na zimno. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego sernik nabiera egzotycznego smaku.

d2hhaum
4.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Spód:

  • 200 g pierników,
  • 1 łyżka miękkiego masła.

Masa:

  • 1 kg mielonego sera waniliowego (wiaderko),
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 proc. (1 puszka),
  • 35 g żelatyny,
  • 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie),
  • 2-4 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 różnokolorowe galaretki,
  • 1 galaretka przezroczysta.
Przepis
  • Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.
  • Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie z tym, że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.
  • Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki.
  • Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.
  • W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy.
  • Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  • Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki.
  • Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.
  • Sernik wkładamy do lodówki.
  • Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać przelewamy na sernik.
Sernik kokosowy na zimno. Wymarzony deser na upały
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj