Sernik kokosowy na zimno. Wymarzony deser na upały
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", podzieliła się przepisem na kolorowy sernik na zimno. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego sernik nabiera egzotycznego smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g pierników,
- 1 łyżka miękkiego masła.
Masa:
- 1 kg mielonego sera waniliowego (wiaderko),
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 proc. (1 puszka),
- 35 g żelatyny,
- 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie),
- 2-4 łyżki cukru pudru do smaku,
- 4 różnokolorowe galaretki,
- 1 galaretka przezroczysta.
- Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.
- Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie z tym, że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
- Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki.
- Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.
- W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy.
- Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki.
- Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.
- Sernik wkładamy do lodówki.
- Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać przelewamy na sernik.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze