Torcik czekoladowy z karmelową polewą
Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków - wygląda obłędnie, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady 60 proc., połamanej na kawałki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- 180 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
- 180-200 g jasnego brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
Do nasączenia:
- około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy
Krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g lub pasta waniliowa
- 1 fix do śmietany (opcjonalnie)
Polewa karmelowa:
- 200 g miękkich, karmelowych cukierków
- 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36 proc.
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
- borówki do ozdoby
Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej, maślankę, cukier. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez 45 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt można wyrównać z wierzchu nożem i następnie przekroić go w poziomie, otrzymamy dwa krążki ciasta.
Polewa karmelowa:
Do rondelka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) przełożyć cukierki i wlać śmietankę podgrzewać, mieszając, aż cukierki się roztopią. Kiedy powstawanie jednolita masa, trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem).
Krem:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem (z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do foliowego woreczka z szeroką, okrągłą końcówką. Jeden krążek ciasta nasączamy połową kawy i smarujemy konfiturą porzeczkową. Na wierzch wykładamy połowę kremu, przy brzegu wyciskamy duże krople, łezki i polewamy połową polewy karmelowej (wykonanie krok po kroku na wideo TUTAJ. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy go resztą kawy i wyciskamy pozostały krem. Na koniec ciasto polewamy pozostałą polewą karmelową i dekorujemy borówkami (uwaga: polewa karmelowa będzie delikatnie spływać z wierzchu ciasta). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsca na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc, torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków lepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz także: przepyszne tiramisu z rabarbarem i chałwą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze