Trwa ładowanie...
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb

Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku

Przepis

- Poniższa legumina to doskonały przykład prostej, nieprzekombinowanej kuchni. Aksamitny, kawowy deser, który zastudzić możemy w ozdobnej foremce doskonale sprawdzi się po sutym obiedzie i zaspokoi apetyt na coś słodkiego - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

Trwa ładowanie...
ycipk-49f4vb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Zdjęcie
kuchenny kredens
Składniki
  • 1/2 szkl mocnej, czarnej kawy (nie instant!)
  • 2 szkl mleka
  • 1/4 szkl cukru (lub mniej, według uznania)
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ubita z cukrem pudrem śmietana do dekoracji
Przepis

Zaparzyć mocną, czarną kawę. Zagotować w rondelku z 1 1/2 szklanki mleka oraz z cukrem. W pozostałym 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać mąkę tak, by nie było grudek i wlać do gotującej się kawy z mlekiem cały czas mieszając. Gotować chwilę do zgęstnienia masy, po czym lekko ostudzić.

Ciepłą masę nakładać do pucharków lub opłukanych zimną wodą foremek i wstawić do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem wyjąć z foremek i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

ycipk-49f4vb
Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb