Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku
- Poniższa legumina to doskonały przykład prostej, nieprzekombinowanej kuchni. Aksamitny, kawowy deser, który zastudzić możemy w ozdobnej foremce doskonale sprawdzi się po sutym obiedzie i zaspokoi apetyt na coś słodkiego - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 1/2 szkl mocnej, czarnej kawy (nie instant!)
- 2 szkl mleka
- 1/4 szkl cukru (lub mniej, według uznania)
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- ubita z cukrem pudrem śmietana do dekoracji
Zaparzyć mocną, czarną kawę. Zagotować w rondelku z 1 1/2 szklanki mleka oraz z cukrem. W pozostałym 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać mąkę tak, by nie było grudek i wlać do gotującej się kawy z mlekiem cały czas mieszając. Gotować chwilę do zgęstnienia masy, po czym lekko ostudzić.
Ciepłą masę nakładać do pucharków lub opłukanych zimną wodą foremek i wstawić do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem wyjąć z foremek i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze