Tort czekoladowy
Tort czekoladowy to jeden z najbardziej klasycznych deserów. Jest uniwersalny, można go podawać na eleganckich przyjęciach i w czasie domowych uroczystości. Poznaj ten rodzaj wypieku.
Dzieci i dorośli, osoby starsze i młode – wszyscy lubią raz na czas zjeść kawałek dobrej czekolady. Jest bardzo smaczna, dostarcza naszemu organizmowi wiele wartościowych składników mineralnych, ale co najważniejsze – poprawia nasz humor. Cukiernicy szybko zauważyli, że ludzie uwielbiają jeść czekoladę, dlatego zaczęli komponować z niej desery. Pierwsze przepisy na krem czekoladowy pochodzą z XIX wieku, a kto wie od ilu lat faktycznie był on przygotowywany.
Jednym z najbardziej klasycznych czekoladowych deserów jest oczywiście tort czekoladowy. Wypełniony puszysta masą, gorzkawy lub słodki, z dodatkiem owoców lub orzechów i bakalii… Obecnie niemal każda cukiernia może pochwalić się swoja oryginalną recepturą, ale klasyczny tort czekoladowy możemy także przyrządzić sami w domu. W książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na ten deser. Niektóre są bardzo proste, inne będą wymagały od nas większej praktyki cukierniczej i obeznania w świecie wypieków.
Tort czekoladowy – dodatki
Najbardziej klasyczny tort czekoladowy robi się z ciasta biszkoptowego, które poprzekładane jest masą czekoladową. Jeśli chcemy, by nasz deser miał bardzo intensywny smak, możemy wykonać ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao. Do takiego tortu warto dodać np. skórkę pomarańczy, wtedy nasz deser będzie bardzo wykwintny.
Tort czekoladowy często komponuje się także z malinami. Mogą to być świeże i soczyste owoce lub słodki mus malinowy. Taki tort to prawdziwa klasyka, która zawsze będzie dobrze prezentowała się na naszym stole. Tradycyjnie możemy także przełamać smak czekolady konfitura wiśniową.
Wiele osób lubi także połączenie czekoladowo-orzechowe. Oczywiście można je także wykorzystać piekąc tort. Taki deser bardzo dobrze będzie komponował się z migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi.
Prawdziwą klasyka w cukiernictwie jest także czekoladowy Tort Sachera. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony konfitura morelową i oblany czekoladowym sosem. Już od ponad 150 lat podaje się go w wiedeńskiej kawiarni przy hotelu Sacher. Ten kultowy wypiek składa się tylko z paru składników, jednak jego tajemnica tkwi w zachowaniu odpowiednich proporcji.