Sernik dyniowy. Najsmaczniejsze ciacho do kawy
Sernik z dynią jest banalnie prosty do przygotowania. Po upieczeniu rozpływa się w ustach. Ma delikatnie korzenny aromat. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Spód:
- 150 g ciastek owsianych
- 60 g roztopionego masła
- cynamon
Masa serowa:
- 75 dag mielonego twarogu
- 1 szklanka pure z dyni
- 3 jajka
- puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Ciastka rozdrobnij w blenderze, wymieszaj z roztopionym masłem i cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciasteczkowym spodem. Tortownicę odstaw do lodówki na ok. 40 min. składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj pure z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki, przyprawę oraz cukier. Dodaj ser. Zmiksuj. Masę wylej na schłodzony spód. Piekarnik nagrzej do temp. 150 st. (grzanie góra-dół). Na spód wstawi naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piecz ok. 60 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełóż do lodówki na noc.
Zobacz wideo: Jesienne danie z dynią i kurczakiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze