Dyniowa pizza. Odkrywamy włoski klasyk na nowo
Miłośnicy zdrowego odżywiania z pewnością próbowali już pizzy na brokułowym lub kalafiorowym spodzie. Tym razem mamy dla was włoski placek na spodzie z dyni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to doskonała propozycja dla tych, którzy liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych dań.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 szklanki mąki do pizzy (ja użyłam orkiszowej)
- 18 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli, oliwa z oliwek
- porządna szczypta czarnego czosnku w proszku
*Sos: *
- pomidory w puszce
- 150-200 g tartego sera mozzarella
- garść pomidorków koktajlowych
- 6-8 pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czarnego czosnku
Puree łączymy z wszystkimi składnikami na ciasto. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy 1 szklankę puree z dyni wraz z pomidorami, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw "odciskamy" z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę smarujemy sosem.
Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy z świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze