Trwa ładowanie...
d1w40yr
29-10-2019 13:34

Dyniowa pizza. Odkrywamy włoski klasyk na nowo

Przepis

Miłośnicy zdrowego odżywiania z pewnością próbowali już pizzy na brokułowym lub kalafiorowym spodzie. Tym razem mamy dla was włoski placek na spodzie z dyni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to doskonała propozycja dla tych, którzy liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych dań.

d1w40yr
4.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 szklanki mąki do pizzy (ja użyłam orkiszowej)
  • 18 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli, oliwa z oliwek
  • porządna szczypta czarnego czosnku w proszku

*Sos: *

  • pomidory w puszce
  • 150-200 g tartego sera mozzarella
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 6-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czarnego czosnku
Przepis

Puree łączymy z wszystkimi składnikami na ciasto. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy 1 szklankę puree z dyni wraz z pomidorami, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw "odciskamy" z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę smarujemy sosem.

Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy z świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Dyniowa pizza. Odkrywamy włoski klasyk na nowo
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj