Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Słodko-kwaśne ciasto na deser - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą. Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki

Spód:

  • 220 g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych)
  • 50 g masła – roztopionego

Masa serowa:

  • 450-500 g gotowego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 3 jajka
  • 200 g borówek

Masa borówkowa:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g borówek + parę borówek do ozdoby
Przepis

Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Do miski przełożyć oba sery, oba cukry, budyń, mąkę, skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnicy obrotach. Dodać śmietanę i krótko wymieszać. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać sok cytrynowy i bardzo krótko wymieszać. Około 2/3 masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce, do pozostałej dodać 200g borówek, wymieszać i wylać do blaszki, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150C na funkcji góra – dół przez około 70-75 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 40 minut, po tym czasie wyjąć sernik do całkowitego ostygnięcia. Do rondelka przełożyć borówki, dodać cukier. Owoce podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują. Gotować borówki przez około 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać ją do borówek, wymieszać i znów zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Ostygnięty sernik wyjąć ostrożnie z blaszki. Wierzch sernika polać masą borówkową i ozdobić całymi borówkami. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: sernik krówkowy z czekoladą

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": ciasto kinder bueno bez pieczenia

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne