Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Słodko-kwaśne ciasto na deser
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą. Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 220 g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych)
- 50 g masła – roztopionego
Masa serowa:
- 450-500 g gotowego sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 300 g kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 3 jajka
- 200 g borówek
Masa borówkowa:
- 2 łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g borówek + parę borówek do ozdoby
Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Do miski przełożyć oba sery, oba cukry, budyń, mąkę, skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnicy obrotach. Dodać śmietanę i krótko wymieszać. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać sok cytrynowy i bardzo krótko wymieszać. Około 2/3 masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce, do pozostałej dodać 200g borówek, wymieszać i wylać do blaszki, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150C na funkcji góra – dół przez około 70-75 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 40 minut, po tym czasie wyjąć sernik do całkowitego ostygnięcia. Do rondelka przełożyć borówki, dodać cukier. Owoce podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują. Gotować borówki przez około 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać ją do borówek, wymieszać i znów zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Ostygnięty sernik wyjąć ostrożnie z blaszki. Wierzch sernika polać masą borówkową i ozdobić całymi borówkami. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
*Zobacz także: sernik krówkowy z czekoladą *
src="https://d.wpimg.pl/1262637211--1456027263/ser.jpg"/>
*Polecamy wideo "Małej Cukierenki": ciasto kinder bueno bez pieczenia *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze