Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa
Proste i pyszne kotlety wegetariańskie - soczyste, pikantne, aromatyczne. To idealna propozycja na bezmięsny obiad i nieskomplikowane danie. Sprawdzy przepis z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 5-6 dużych pieczarek
- pół czerwonej cebuli
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka posiekanej papryczki jalapeno (używam papryczek z zalewy)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie łyżka pudru grzybowego
- 3 łyżki puree z dynii
- bułka tarta do panierowania (bez bułki danie będzie bezglutenowe)
- olej z chili do smażenia (lub zwykły)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje. Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki z cebulą, puree z dyni pietruszkę oraz papryczki. Jeśli macie w domu oczyszczone, suszone grzyby to możecie przygotować z nich także puder grzybowy i dodać jako przyprawę. Dodaje fajnego aromatu. Całość mieszamy i formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (użyłam rzepakowego z chili). Podajemy z surówką lub ogórkami kiszonymi.
Polecamy także: szpinakowe naleśniki
src="https://d.wpimg.pl/1474419441--329180653/ale.jpg"/>
Polecamy wideo: nowoczesna wersja krupnika
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze