Trwa ładowanie...
dc5fuyx

Kotlety warzywne

123
Źródło: 123

Kotlety warzywne to świetny zamiennik potrawy mięsnej. Możemy wykonać je z warzyw z dodatkiem kaszy czy ryżu, upiec lub usmażyć. Wybór jest ogromny.

Kotlety warzywne to potrawa, która może zastępować nam tradycyjne dania mięsne. Podane z ziemniakami i odpowiednimi surówkami lub sałatkami mogą do złudzenia przypominać nam smaki kultowych i doskonale znanych z dzieciństwa potraw. Kotlety z warzyw możemy smażyć lub piec, mogą być w wersji lekkiej lub tej nieco cięższej. Czasami dodamy do nich różnego rodzaju kasze lub ryż, dzięki czemu będą bardzo sycące.

Dlaczego warto je przygotowywać? Ponieważ mogą stanowić smaczne i zdrowe urozmaicenie naszych codziennych mięsnych dań. Kotlety warzywne mogą być bardzo różnorodne, dlatego za każdym razem możemy sprawdzać nowe przepisy. Co więcej, w naszym kraju wciąż rośnie liczba osób, które są na diecie wegetariańskiej. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, zawsze warto zadbać o to, by nasz znajomy wegetarianin mógł coś zjeść, a warzywne kotlety to świetne rozwiązanie.

*Kotlety warzywne – smażone *
Jeśli mamy ochotę na danie smażone, a nie chcemy lub nie możemy jeść mięsa, warto uformować i usmażyć kotlety warzywne. Z czego najlepiej je zrobić? Lista jest naprawdę długa, ponieważ możemy wykorzystać niemal wszystkie warzywa.

Prawdziwą klasyką są kotlety ziemniaczane. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a ich smak może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem cebuli, natki kopru i pietruszki oraz czosnku. Takie kotlety będą bardzo sycące. Jeśli chcemy, by nasza potrawa była delikatna i miękka, przyrządźmy ją z brokułów. Takie kotlety zasmakują każdemu, nawet osobie, która na co dzień nie przepada za tym warzywem.

W okresie jesiennym możemy także przyrządzić lekko słodkawe kotlety z dyni, w lecie proponujemy usmażenie kotletów z cukinii.

Kotlety warzywne – pieczone
Jeśli unikamy smażonych potraw, możemy nasze warzywne kotlety upiec. Świetnie sprawdzą się na przykład buraki z dodatkiem kaszy jaglanej. Bardzo często przyrządza się także pieczone kotlety z fasoli, batatów, marchewki, a nawet szpinaku. Gdy robimy kotlety warzywne, możemy pozwolić sobie na kuchenne eksperymenty.

Przepisy

dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj