Kotlety warzywne
Kotlety warzywne to świetny zamiennik potrawy mięsnej. Możemy wykonać je z warzyw z dodatkiem kaszy czy ryżu, upiec lub usmażyć. Wybór jest ogromny.
Kotlety warzywne to potrawa, która może zastępować nam tradycyjne dania mięsne. Podane z ziemniakami i odpowiednimi surówkami lub sałatkami mogą do złudzenia przypominać nam smaki kultowych i doskonale znanych z dzieciństwa potraw. Kotlety z warzyw możemy smażyć lub piec, mogą być w wersji lekkiej lub tej nieco cięższej. Czasami dodamy do nich różnego rodzaju kasze lub ryż, dzięki czemu będą bardzo sycące.
Dlaczego warto je przygotowywać? Ponieważ mogą stanowić smaczne i zdrowe urozmaicenie naszych codziennych mięsnych dań. Kotlety warzywne mogą być bardzo różnorodne, dlatego za każdym razem możemy sprawdzać nowe przepisy. Co więcej, w naszym kraju wciąż rośnie liczba osób, które są na diecie wegetariańskiej. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, zawsze warto zadbać o to, by nasz znajomy wegetarianin mógł coś zjeść, a warzywne kotlety to świetne rozwiązanie.
*Kotlety warzywne – smażone *
Jeśli mamy ochotę na danie smażone, a nie chcemy lub nie możemy jeść mięsa, warto uformować i usmażyć kotlety warzywne. Z czego najlepiej je zrobić? Lista jest naprawdę długa, ponieważ możemy wykorzystać niemal wszystkie warzywa.
Prawdziwą klasyką są kotlety ziemniaczane. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a ich smak może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem cebuli, natki kopru i pietruszki oraz czosnku. Takie kotlety będą bardzo sycące. Jeśli chcemy, by nasza potrawa była delikatna i miękka, przyrządźmy ją z brokułów. Takie kotlety zasmakują każdemu, nawet osobie, która na co dzień nie przepada za tym warzywem.
W okresie jesiennym możemy także przyrządzić lekko słodkawe kotlety z dyni, w lecie proponujemy usmażenie kotletów z cukinii.
Kotlety warzywne – pieczone
Jeśli unikamy smażonych potraw, możemy nasze warzywne kotlety upiec. Świetnie sprawdzą się na przykład buraki z dodatkiem kaszy jaglanej. Bardzo często przyrządza się także pieczone kotlety z fasoli, batatów, marchewki, a nawet szpinaku. Gdy robimy kotlety warzywne, możemy pozwolić sobie na kuchenne eksperymenty.