Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
Rumiane i chrupiące kotlety z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub dipem czosnkowym i surówką z sezonowych warzyw. szybko, tanio i smacznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przepis
- Ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę. Później dodajemy śmietanę, jajko i przyprawy.
- Następnie formujemy z masy ziemniaczanej placuszki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Najlepiej smakują ciepłe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl