Kotlety z grochu z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej
Pyszne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Równie dobrze możemy je przygotować z... grochu. Sekretem są aromatyczne przyprawy, dzięki którym danie nie będzie mdłe. Do tego surówka z kapusty pekińskiej, kasza bulgur i zdrowy obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Surówka:
- 0,5 kapusty pekińskiej
- marchewka
- biała część pora
- sok z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
Dodatkowo:
- 200 g kaszy bulgur
- Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu, aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek, pietruszkę, doprawić pieprzem.
- Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
- Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem.
- Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu, soku z cytryny i 1 łyżeczki chrzanu.
- Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze