Kotlety z grochu z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej

Pyszne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Równie dobrze możemy je przygotować z... grochu. Sekretem są aromatyczne przyprawy, dzięki którym danie nie będzie mdłe. Do tego surówka z kapusty pekińskiej, kasza bulgur i zdrowy obiad gotowy.

Kotlety z grochu z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiejKotlety z grochu z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej
Katarzyna Gileta

Na kotlety (10 sztuk):

  • 1 szklanka grochu
  • 2 szklanki wody lub nieco więcej
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, cząber
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • koperek lub pietruszka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana
  • oliwa lub olej do smażenia
  • pieprz, sól

Surówka:

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • biała część pora
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Dodatkowo:

  • 200 g kaszy bulgur

Przepis

  • Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu, aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek, pietruszkę, doprawić pieprzem.
  • Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem.
  • Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu, soku z cytryny i 1 łyżeczki chrzanu.
  • Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast