Kotleciki warzywne
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Wypróbuj koniecznie przepis na warzywne kotleciki. Aby je przygotować, możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce. Są rumiane na zewnątrz i miękkie w środku. Będą się świetnie komponować z sosem jogurtowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 0,5 szklanki zielonego groszku,
- kilka różyczek brokuła,
- 1 cebula cukrowa
- 2 małe marchewki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- koperek,
- olej do smażenia.
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Marchewkę zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Brokuła i groszek zblanszuj. Cebulę i paprykę posiekaj i podsmaż na oleju. W misce wymieszaj ziemniaki z pozostałymi warzywami. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż wodą. Formuj niewielkie kotleciki i smaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj z dipem jogurtowo-ziołowym.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze