Puree z dyni. Niezastąpiony dodatek do ciast, zup i zapiekanek

Jesienią dynia króluje w naszej kuchni. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mamy dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie.

Puree z dyni to baza wielu smacznych, jesiennych dań.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Smaczna i zdrowa

Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości. Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach dużo cynku i lecytyny, które przyczyniają się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływają korzystnie na pracę mózgu.

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym spore ilości błonnika pokarmowego, który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszenia.

Obraz
© iStock.com

Surowy miąższ z dyni jest raczej pozbawiony smaku, ale kiedy upieczesz lub ugotujesz go i odpowiednio doprawisz, nabiera niepowtarzanego charakteru. Do przygotowania potraw możesz wykorzystać dynię pod każdą postacią: z tartej dyni przygotuj placki, usmażona lub ugotowana w kawałkach świetnie nada się do makaronu lub dań jednogarnkowych, np. risotto. Z pieczonej dyni możesz przygotować puree lub swoje ulubione wypieki w dyniowej wersji – może sernik lub muffinki. Jednak jesiennym numerem jeden jest kremowa zupa z dyni.

Jak przygotować puree z dyni?

Kawałki pokrojonej dyni ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach wyjmij ją. Miąższ dyni wydrąż przy pomocy łyżki, a następnie zblenduj. W zależności od potrzeb możesz go doprawić ostrymi lub słodko-korzennymi przyprawami.

Zobacz także: Jesienne danie z dynią i kurczakiem

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟