Trwa ładowanie...

Puree z dyni. Niezastąpiony dodatek do ciast, zup i zapiekanek

Jesienią dynia króluje w naszej kuchni. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mamy dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Puree z dyni. Niezastąpiony dodatek do ciast, zup i zapiekanekŹródło: 123RF.COM
d41ascx
d41ascx

Smaczna i zdrowa

Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości. Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach dużo cynku i lecytyny, które przyczyniają się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływają korzystnie na pracę mózgu.

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym spore ilości błonnika pokarmowego, który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszenia.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Surowy miąższ z dyni jest raczej pozbawiony smaku, ale kiedy upieczesz lub ugotujesz go i odpowiednio doprawisz, nabiera niepowtarzanego charakteru. Do przygotowania potraw możesz wykorzystać dynię pod każdą postacią: z tartej dyni przygotuj placki, usmażona lub ugotowana w kawałkach świetnie nada się do makaronu lub dań jednogarnkowych, np. risotto. Z pieczonej dyni możesz przygotować puree lub swoje ulubione wypieki w dyniowej wersji – może sernik lub muffinki. Jednak jesiennym numerem jeden jest kremowa zupa z dyni.

d41ascx

Jak przygotować puree z dyni?

Kawałki pokrojonej dyni ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach wyjmij ją. Miąższ dyni wydrąż przy pomocy łyżki, a następnie zblenduj. W zależności od potrzeb możesz go doprawić ostrymi lub słodko-korzennymi przyprawami.

Zobacz także: Jesienne danie z dynią i kurczakiem

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj