Pieczona polędwica wieprzowa w sosie grzybowym. Obłędny smak, proste przygotowanie
Propozycja na rodzinny obiad, czyli polędwiczka wieprzowa w całości pieczona w piekarniku. Grzybowy sos podkręci smak dobrze doprawionego mięsa. Całość na koniec najlepiej posypać ogromną ilością świeżej pietruszki. Sprawdzony przepis z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 spora polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz, oliwa
Sos:
- 2 szklanki poszatkowanych pieczarek
- 1 garść grzybów suszonych
- 400 ml bulionu (do gorącego bulionu wrzuć grzyby suszone)
- natka pietruszki
- 100 ml śmietany kremówki
- około 3 cm zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy dijon lub miodowej
Polędwice natrzyj bardzo dokładnie solą i pieprzem, a potem posmaruj oliwą. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż polędwicę z obu stron na złoty kolor. Następnie wstaw patelnię do piekarnika i piecz polędwicę 19 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i zanim ją pokroisz, to odczekaj jeszcze minimum 8 minut. Na patelni po mięsie podgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj musztardę, chilli i znów zamieszaj. Wlej bulion wraz z grzybami suszonymi, śmietanę i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotuj co najmniej kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Posyp obficie świeżą natką pietruszki.
Zobacz także: genialny sposób na gołąbki - zaskoczy cię smak ryżu
src="https://d.wpimg.pl/692082571--2124595023/gol.jpg"/>
Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze