Trwa ładowanie...
d2cnfso
22-10-2017 12:16

Pieczona polędwica wieprzowa w sosie grzybowym. Obłędny smak, proste przygotowanie

Przepis

Propozycja na rodzinny obiad, czyli polędwiczka wieprzowa w całości pieczona w piekarniku. Grzybowy sos podkręci smak dobrze doprawionego mięsa. Całość na koniec najlepiej posypać ogromną ilością świeżej pietruszki. Sprawdzony przepis z bloga "Śliwka węgierka".

d2cnfso
4.7
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz, oliwa

Sos:

  • 2 szklanki poszatkowanych pieczarek
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 400 ml bulionu (do gorącego bulionu wrzuć grzyby suszone)
  • natka pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • około 3 cm zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 1 duża cebula, poszatkowana
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy dijon lub miodowej
Przepis

Polędwice natrzyj bardzo dokładnie solą i pieprzem, a potem posmaruj oliwą. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż polędwicę z obu stron na złoty kolor. Następnie wstaw patelnię do piekarnika i piecz polędwicę 19 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i zanim ją pokroisz, to odczekaj jeszcze minimum 8 minut. Na patelni po mięsie podgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj musztardę, chilli i znów zamieszaj. Wlej bulion wraz z grzybami suszonymi, śmietanę i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotuj co najmniej kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Posyp obficie świeżą natką pietruszki.
Zobacz także: genialny sposób na gołąbki - zaskoczy cię smak ryżu
src="https://d.wpimg.pl/692082571--2124595023/gol.jpg"/>

Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?

Pieczona polędwica wieprzowa w sosie grzybowym. Obłędny smak, proste przygotowanie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj