Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze
Karkówka pieczona w morelowej glazurze z miodem. Można ją podawać na ciepło w towarzystwie ziemniaków lub klusków śląskich, sosu i surówki. Jednak równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. tak upeczona karkówka jest aromatyczna. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie wypróbowali tego przepisu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Glazura:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
- 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa płynnego miodu
- 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
- 1/2 szklanki dżemu morelowego
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Syrop:
- szklanka wody
- szklanka soku morelowego
- szklanka białego cukru
- 3 goździki
- laska cynamonu
- 20 suszonych moreli
- 20 migdałów
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gramów.
Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu). Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.
Przygotowanie glazury. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
Następnie dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.
Wskazówka: jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.
Czas na glazurowanie. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy pojawią się bąbelki, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.
Zrób przybranie z moreli nadziewanych migdałami. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nadziej morele migdałami. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.
Wskazówka: jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki.
Przepis poleca Bajeczna Akademia Kulinarna Jenny i Rezy
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze