Trwa ładowanie...
dwb9l7j
22-12-2015 11:58

Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze

Przepis

Karkówka pieczona w morelowej glazurze z miodem. Można ją podawać na ciepło w towarzystwie ziemniaków lub klusków śląskich, sosu i surówki. Jednak równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. tak upeczona karkówka jest aromatyczna. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie wypróbowali tego przepisu.

dwb9l7j
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
  • 2 świeże liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 goździków
  • 6 ząbków czosnku

Glazura:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
  • 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Syrop:

  • szklanka wody
  • szklanka soku morelowego
  • szklanka białego cukru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 20 suszonych moreli
  • 20 migdałów
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gramów.

Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu). Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.

Przygotowanie glazury. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.

Następnie dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

Wskazówka: jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.

Czas na glazurowanie. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.

Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy pojawią się bąbelki, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.

Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.

Zrób przybranie z moreli nadziewanych migdałami. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nadziej morele migdałami. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.

Wskazówka: jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki.

Przepis poleca Bajeczna Akademia Kulinarna Jenny i Rezy

Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
Więcej tematów
dwb9l7j