Trwa ładowanie...
df0rco1
29-03-2017 08:30

Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką

Przepis

Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku jest maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem.

df0rco1
4.5
(44 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 180 g jasnego brązowego cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej (o zwartości tłuszczu 82 proc.)
  • 3 duże jajka
  • 100 g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne)
  • 100 g rodzynek
  • 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 500 g umytych jabłek

    Kruszonka

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g masła (o zwartości tłuszczu 82 proc.)
  • 2 garście orzechów włoskich
Przepis

Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto).
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku i rozłożyć je na cieście, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 55-60 minut (po około 40-45 minutach można ciasto nakryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Zobacz także: tort orzechowy z kawą - pyszności!

Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

50
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj