Zapiekanka makaronowa z brokułem i wołowiną. Pyszny pomysł na obiad
Zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo tak naprawdę wrzucasz wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalewasz jajkiem, posypujesz serem, wstawiasz do piekarnika i zapiekanka robi się już sama. Zazwyczaj wychodzi dość spora porcja, więc następnego dnia nie musisz martwić się obiadem. Poznaj przepis na pyszną i sycącą zapiekankę z brokułami. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ kg mięsa wołowego,
- 2 szklanki surowego makaronu penne,
- cebula,
- brokuł,
- 20 dag ulubionego sera żółtego,
- 2 kulki mozzarelli,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia),
- sól i pieprz do smaku.
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso wołowe umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Teraz przykryj patelnię pokrywką, a pod koniec duszenia dopraw przyprawami i suszonymi ziołami. Brokuł umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanego makaronu, połowę obgotowanych brokułów, mozzarellę, następnie mięso i resztę makaronu oraz brokuła. Zapiekankę polej sosem serowo-śmietankowym. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika i wstaw ponownie na 10 minut już bez przykrycia.
Zobacz także wideo: Przepis na pastę z brokuła
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze