Trwa ładowanie...
d2cnfso
06-10-2017 15:24

Zapiekanka makaronowa z brokułem i wołowiną. Pyszny pomysł na obiad

Przepis

Zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo tak naprawdę wrzucasz wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalewasz jajkiem, posypujesz serem, wstawiasz do piekarnika i zapiekanka robi się już sama. Zazwyczaj wychodzi dość spora porcja, więc następnego dnia nie musisz martwić się obiadem. Poznaj przepis na pyszną i sycącą zapiekankę z brokułami. Będzie pysznie!

d2cnfso
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • ½ kg mięsa wołowego,
  • 2 szklanki surowego makaronu penne,
  • cebula,
  • brokuł,
  • 20 dag ulubionego sera żółtego,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia),
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso wołowe umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Teraz przykryj patelnię pokrywką, a pod koniec duszenia dopraw przyprawami i suszonymi ziołami. Brokuł umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanego makaronu, połowę obgotowanych brokułów, mozzarellę, następnie mięso i resztę makaronu oraz brokuła. Zapiekankę polej sosem serowo-śmietankowym. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika i wstaw ponownie na 10 minut już bez przykrycia.

Zobacz także wideo: Przepis na pastę z brokuła

Zapiekanka makaronowa z brokułem i wołowiną. Pyszny pomysł na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj