Trwa ładowanie...
d2cnfso
22-01-2017 20:14

Tort kokosowy

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d2cnfso
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Okazja:
Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com
Składniki

Biszkopt:
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
• 80 g wiórków kokosowych
• 4 łyżki malibu lub likieru kokosowego
• 350 ml mleka kokosowego
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 750 g schłodzonego serka mascarpone
• 1 tabliczka białej czekolady
Masa owocowa:
• 15 truskawek
• 5 łyżek dżemu truskawkowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przepis

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek. Ubijaj białka z cukrem przy pomocy miksera, pod koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do masy, wymieszaj mikserem ustawionym na najmniejszych obrotach lub drewnianą łyżką. Jednolitą masę włóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i ostudź. Gdy biszkopt będzie chłodny, pokrój go na trzy równe blaty.

Masę kokosową przygotuj następująco: w garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj wiórki i całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj likier oraz połamaną kostę czekolady. Mieszaj do czasu roztopienia, zdejmij z ognia i ostudź masę. Następnie przy pomocy miksera połącz masę z mascarpone i cukrem pudrem.

Aby przyrządzić masę truskawkową umyj truskawki, włóż do blendera, wlej sok z cytryny, cukier waniliowy i dżem truskawkowy, wszystkie składniki zmiksuj. Do gładkiej masy dodaj mąkę ziemniaczaną i przelej do garnka, następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Na pierwszym z blatów biszkoptowych rozsmaruj równomiernie masą kokosową oraz truskawkową. Na pierwszy nałóż drugi i trzeci blat i powtórz czynności. Masę kokosową rozsmaruj równomiernie także na bokach tortu kokosowego. Do dekoracji wierzchu możesz użyć truskawek, gotowych pralinek lub dowolnych owoców.

Tort kokosowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj