Tort kokosowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Okazja: |
Biszkopt:
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
• 80 g wiórków kokosowych
• 4 łyżki malibu lub likieru kokosowego
• 350 ml mleka kokosowego
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 750 g schłodzonego serka mascarpone
• 1 tabliczka białej czekolady
Masa owocowa:
• 15 truskawek
• 5 łyżek dżemu truskawkowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek. Ubijaj białka z cukrem przy pomocy miksera, pod koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do masy, wymieszaj mikserem ustawionym na najmniejszych obrotach lub drewnianą łyżką. Jednolitą masę włóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i ostudź. Gdy biszkopt będzie chłodny, pokrój go na trzy równe blaty.
Masę kokosową przygotuj następująco: w garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj wiórki i całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj likier oraz połamaną kostę czekolady. Mieszaj do czasu roztopienia, zdejmij z ognia i ostudź masę. Następnie przy pomocy miksera połącz masę z mascarpone i cukrem pudrem.
Aby przyrządzić masę truskawkową umyj truskawki, włóż do blendera, wlej sok z cytryny, cukier waniliowy i dżem truskawkowy, wszystkie składniki zmiksuj. Do gładkiej masy dodaj mąkę ziemniaczaną i przelej do garnka, następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Na pierwszym z blatów biszkoptowych rozsmaruj równomiernie masą kokosową oraz truskawkową. Na pierwszy nałóż drugi i trzeci blat i powtórz czynności. Masę kokosową rozsmaruj równomiernie także na bokach tortu kokosowego. Do dekoracji wierzchu możesz użyć truskawek, gotowych pralinek lub dowolnych owoców.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze