Tort owocowy
Tort owocowy to jeden z najbardziej uniwersalnych deserów. Może być bardzo słodki z dodatkiem bitej śmietany i ciężkich mas lub lekki, świeży i puszysty. Wybór należy do nas.
Torty podajemy przy okazji różnych uroczystości, najczęściej są to urodziny, wesela czy chrzciny. Torty mogą być wystawne, ogromne i finezyjnie udekorowane lub nieco skromniejsze, mniejsze i bardziej swojskie. Wygląd i rodzaj naszego deseru należy za każdym razem dobrać do okazji. Zawsze jednak dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie tortu owocowego. Jest uniwersalny, może być podany w bardzo słodkiej i ciężkiej odsłonie albo nieco lżejszej i puszystej. Możemy wykorzystać owoce sezonowe lub sięgnąć po te bardziej egzotyczne. Pole do popisu mamy tu naprawdę spore.
*Tort owocowy – ciasto *
Klasyczną bazą toru owocowego jest ciasto biszkoptowe. Zazwyczaj piecze się go w okrągłej formie (tortownicy). Idealne ciasto biszkoptowe do tortu powinno być puszyste, wilgotne i dość wysokie. Jest to istotne, ponieważ po wystudzeniu ciasto kroi się na blaty, które następnie przekłada się wybraną masą owocową.
Ciasto do tortu może być przyrządzone w wersji klasycznej lub czekoladowej, waniliowej, kawowej, makowej oraz orzechowej.
Tort owocowy – masa
Istnieje wiele sposobów na idealną masę owocowa do tortu. Prawdziwą klasyką jest oczywiście masa śmietanowo-owocowa. Warto jednak zaglądać do książek kucharskich, ponieważ aktualnie możemy znaleźć wiele pysznych i niebanalnych przepisów na owocowe specjały. W ostatnim czasie cukiernicy często decydują się na wykonywanie owocowych deserów na przykład na bazie sera mascarpone. W cukierniach zajdziemy także torty przekładane bitą śmietaną z dodatkiem świeżych owoców. W okresie letnim przygotowuje się także lodowe torty owocowe, które poprzekładane są schłodzoną masą.
Tort owocowy – dekoracja
Sposobów na dekorację tortu jest prawdopodobnie tak dużo, jak samych cukierników. Niektórzy lubią wystawne i wielowarstwowe torty z finezyjnymi ozdobami, inni zdecydowanie preferują minimalizm i wygładzony wierzch deseru. Do wykończenia tortów owocowych zazwyczaj używa się świeżych owoców oraz bitej śmietany. W niektórych przypadkach wierzchnią warstwę tortu stanowi słodka galaretka.