Sernik kawowy z czekoladą
Wielbiciele kawy z pewnością docenią połączenie kawy i sera. Co ważne ten pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek jest prosty w przygotowaniu. W dodatku polewa czekoladowa posypana kakao pięknie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g ciastek z czekoladą
- 50 g masła – roztopionego
Masa serowa:
- 400 g gotowego sera na sernik
- 500 g serka mascarpone
- 170-180 g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany)
- 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 1 espresso
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby
Spód:
Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm i wyrównać, wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię, mąkę. Kawę espresso i kawę w granulkach przetrzeć przez sitko do miski, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać żółtka, wymieszać.
Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem i wyrównać. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Polewa:
Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka przełożyć czekoladę, masło, śmietankę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca. Gotową polewą udekorować wierzch sernika, posypać kakao i poukładać czekoladowe ziarenka kawy. Sernik podawać schłodzony.
Zobacz także: sernik cytrynowy z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze