Sałatka wielkanocna. Szybka, pyszna, zielona
Ta sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Koniecznie wypróbuj przepis na nią.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 garście mixu sałat
- 1 garść rukoli
- 1 ogórek
- 2-3 rzodkiewki
- 10 dag mieszanki kiełków na patelnię
- 1 garść rzeżuchy
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 6 przepiórczych jajek
- 15 dag mrożonego szpinaku
- 3 duże różyczki brokułów
- Sól, pieprz
- Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie.
- W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów do chwili, aż będą jeszcze lekko twarde.
- Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem.
- Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinakiem przez 6 minut (jeśli mamy sok szpinakowy, możemy je zabarwić, dodając go do wody, zamiast liści szpinaku). Po tym czasie jajeczka hartujemy zimną wodą.
- Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy.
- Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów. Polewamy połową sosu. Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji. Układamy przepiórcze jajka, które "malujemy" resztą sosu.
- Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze