Trwa ładowanie...
d1bjxpi
05-04-2022 12:18

Sałatka wielkanocna. Szybka, pyszna, zielona

Przepis

Ta sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Koniecznie wypróbuj przepis na nią.

d1bjxpi
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 garście mixu sałat
  • 1 garść rukoli
  • 1 ogórek
  • 2-3 rzodkiewki
  • 10 dag mieszanki kiełków na patelnię
  • 1 garść rzeżuchy
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6 przepiórczych jajek
  • 15 dag mrożonego szpinaku
  • 3 duże różyczki brokułów
  • Sól, pieprz
Przepis
  • Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie.
  • W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów do chwili, aż będą jeszcze lekko twarde.
  • Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem.
  • Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinakiem przez 6 minut (jeśli mamy sok szpinakowy, możemy je zabarwić, dodając go do wody, zamiast liści szpinaku). Po tym czasie jajeczka hartujemy zimną wodą.
  • Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy.
  • Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów. Polewamy połową sosu. Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji. Układamy przepiórcze jajka, które "malujemy" resztą sosu.
  • Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka wielkanocna. Szybka, pyszna, zielona
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj