Przepis na kotlety rybne. Sposób na szybki i zdrowy obiad

Mamy dla was przepis na kotleciki z łososia i paluszków krabowych. Są bardzo delikatne, więc posmakują nawet dzieciom. Proponujemy podać je z chrupiącymi ziemniaczkami, szpinakiem i domowym sosem tatarskim. Ślinka cieknie.

Przepis na kotlety rybne. Sposób na szybki i zdrowy obiadPrzepis na kotlety rybne. Sposób na szybki i zdrowy obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Ziemniaki:

  • 250 g małych ziemniaków
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kotlety:

  • 250 g mięsa z łososia
  • 300 g paluszków krabowych (rozdrobnić)
  • 1 łyżka majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos tatarski:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 małe korniszony, drobno posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • garść świeżej pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego chrzanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • 2 duże garście szpinaku baby
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • W misce wymieszaj łososia, paluszki krabowe, majonez, natkę pietruszki, koperek, czerwone chili i musztardę Dijon. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Uformuj kotleciki wilgotnymi dłońmi i odstaw do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj oliwę i pieprz.
  • Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25-30 minut do zarumienienia i chrupkości.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety rybne przez 3-4 minuty z każdej strony.
  • Szpinak umieść na małej patelni na średnim ogniu i smaż przez 1-2 minuty. Skrop oliwą i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości