Pieczone ziemniaczki w ziołowej posypce. Pyszny dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Idealnie upieczone ziemniaczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Jak to zrobić? Wypróbuj nasz przepis.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 10 ziemniaków
- bułka tarta
- słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przepis
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki, gotujemy aż będą średnio miękkie. Odcedzamy i żeby nie były zbyt mokre.
- Na talerzu mieszamy: bułkę tartą, paprykę słodką, zioła, odrobinę pieprzu i soli.
- Wsypujemy do tego ziemniaczki i dokładnie obtaczamy. Następnie wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl