Wrzuć rybkę na ruszt. Grillowany stek z tuńczyka
Jesienią i zimą nie trzeba rezygnować z grillowania. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię lub grilla elektrycznego. A kiedy sezon w pełni, warto przygotować go dla bliskich podczas sobotniego grillowania w ogrodzie. Przyrządzenie ryb lub owoców morza z rusztu jest dziecinnie proste.
Musimy jedynie pamiętać, by nie opiekać ich zbyt długo, by nie stały się suche. Przepis na grillowany stek z tuńczyka pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Marynata:
- oliwa z oliwek EV
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie kładziemy na grilla lub na patelnię grillową, na każdym steku układamy rozmaryn.
Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Po przełożeniu tuńczyka na drugą stronę, ponownie układamy na jego wierzchu rozmaryn. Czas grillowania jest uzależniony od grubości steka. Starajmy się nie przesuszyć mięsa. Tuńczyka podajemy od razu, skrapiając go sokiem z cytryny.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze