Kotlety rybno-ziemniaczane. Konkurencja dla ryby w panierce
smakowite kotlety z dorsza i ziemniaków mogą z powodzeniem konkurować z pieczoną czy panierowaną rybą. Są bardzo delikatne i miękkie, świetnie komponują się z serowym dipem. Przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
● 400 g ziemniaków
● 200 g filetów z dorsza
● 1 jajko
● szczypiorek
● sól
● pieprz
● bułka tarta
● olej lub masło klarowane do smażenia
● roszponka do podania
Dip:
● 200 g serka topionego
● 2 łyżki posiekanej chili chipotle
● 2 łyżki soku z cytryny
● 6 łyżek wody
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać – tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. Jeśli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze