Trwa ładowanie...
d1iifdf
10-10-2019 18:53

Pierogi z serem i boczkiem

Przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pierogi. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz zrobić więcej i zamrozić. Będą jak znalazł na szybki obiad.

d1iifdf
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • mąka do posypania stolnicy

Farsz:

  • 50 dag dobrze odciśniętego białego sera
  • 25 dag twardego żółtego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, biały pieprz, szczypta imbir (do smaku)
  • 1 duża zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
Przepis

Farsz: Boczek wędzony należy pokroić w kostkę (niezbyt drobną, gdyż boczek będzie przepuszczany przez maszynkę do mielenia), a następnie podsmażyć go na patelni. Kiedy podsmażony boczek przestygnie, przepuścić go przez maszynkę razem z białym serem. Następnie do przemielonej masy dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Farsz powinien być pikantny.

Ciasto: Należy przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, dolać oliwę z oliwek, a następnie zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę. Starannie wyrobić ciasto ręką, po czym przykryć je lnianą ściereczką i pozostawić na pół godziny. Następnie należy podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki.

Na każdy krążek należy nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, po czym krążek złożyć na pół i zlepić brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Kiedy już wszystkie pierogi będą zlepione, wkładać je partiami do wrzącej osolonej wody (dodać do wody 2-3 łyżki oliwy, aby pierogi nie skleiły się). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, po czym wyjąć je łyżką cedzakową i polać zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Pierogi z serem i boczkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1iifdf
d1iifdf
d1iifdf
d1iifdf
Więcej tematów
d1iifdf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj