Trwa ładowanie...
dz9p1e6
dz9p1e6

Pieczone pierogi z ragoût z sarniny

Przepis

Pieczone pierogi nie tylko zachwycają chrupiącym ciastem, ale i prostotą przygotowania. Ta wersja przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Wszystko za sprawą delikatnego w konsystencji, ale wyrazistego w smaku farszu.

3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pieczone pierogi z ragoût z sarniny
www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki

Ragoût

  • 500 g mięsa z łopatki sarny
  • 60 g chudego wędzonego boczku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 1/2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 6 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżeczki konfitury porzeczkowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku

    Ciasto

  • 350 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania blatu

  • 50 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 100 ml zimnej gęstej śmietany
  • 3 jajka ze wsi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko i 50 ml mleka do posmarowania pierożków
Przepis

Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Mięso sarny (pozbawione wcześniej żył i błon) kroimy w równą kostkę o boku 1 cm. W rondlu smażymy boczek na chrupko, wyjmujemy go i odkładamy. Sarninę obtaczamy w mące. Do rondla po smażeniu boczku wlewamy 1 i 1/2 łyżki oliwy i masło, rozgrzewamy i szybko rumienimy sarninę ze wszystkich stron. Przekładamy ją do boczku. Do rondla znowu wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy szalotki i czosnek. Wlewamy wino i skrobiemy z dna garnka resztki po smażeniu mięsa. Zagotowujemy na małym ogniu i dodajemy mięso, boczek, i pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem 50-60 minut, odkrywamy pokrywę i odparowujemy płyn. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Drożdże ucieramy z cukrem, aż zaczną być płynne, odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z solą na blat. Zimne masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem razem z mąką, aby się połączyły. Wlewamy rozkłócone jajka, śmietanę i drożdże. Zagniatamy energicznie ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Dzielimy je na mniej więcej równe kawałki i wałkujemy okrągłe, niezbyt cienkie placki. Na środku każdego kładziemy porcję jagnięciny i zawijamy ciasto tak, aby zachodziło wyraźnie na drugi bok, zlepiamy. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem i pieczemy ok. 15 minut, aż pierogi ładnie się zrumienią.
Zobacz także: zdrowa wersja pizzy na orkiszowym spodzie

Pieczone pierogi z ragoût z sarniny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
dz9p1e6
dz9p1e6
dz9p1e6
dz9p1e6
dz9p1e6