Pieczone pierogi z ragoût z sarniny
Pieczone pierogi nie tylko zachwycają chrupiącym ciastem, ale i prostotą przygotowania. Ta wersja przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Wszystko za sprawą delikatnego w konsystencji, ale wyrazistego w smaku farszu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Ragoût
- 500 g mięsa z łopatki sarny
- 60 g chudego wędzonego boczku
- 4 łyżki mąki
- 3 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 6 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżeczki konfitury porzeczkowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
sól do smaku
Ciasto
350 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania blatu
- 50 g mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 100 ml zimnej gęstej śmietany
- 3 jajka ze wsi
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 żółtko i 50 ml mleka do posmarowania pierożków
Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Mięso sarny (pozbawione wcześniej żył i błon) kroimy w równą kostkę o boku 1 cm. W rondlu smażymy boczek na chrupko, wyjmujemy go i odkładamy. Sarninę obtaczamy w mące. Do rondla po smażeniu boczku wlewamy 1 i 1/2 łyżki oliwy i masło, rozgrzewamy i szybko rumienimy sarninę ze wszystkich stron. Przekładamy ją do boczku. Do rondla znowu wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy szalotki i czosnek. Wlewamy wino i skrobiemy z dna garnka resztki po smażeniu mięsa. Zagotowujemy na małym ogniu i dodajemy mięso, boczek, i pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem 50-60 minut, odkrywamy pokrywę i odparowujemy płyn. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Drożdże ucieramy z cukrem, aż zaczną być płynne, odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z solą na blat. Zimne masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem razem z mąką, aby się połączyły. Wlewamy rozkłócone jajka, śmietanę i drożdże. Zagniatamy energicznie ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Dzielimy je na mniej więcej równe kawałki i wałkujemy okrągłe, niezbyt cienkie placki. Na środku każdego kładziemy porcję jagnięciny i zawijamy ciasto tak, aby zachodziło wyraźnie na drugi bok, zlepiamy. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem i pieczemy ok. 15 minut, aż pierogi ładnie się zrumienią.
Zobacz także: zdrowa wersja pizzy na orkiszowym spodzie
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze