Pasztet francuski z cielęciny. Wyjdzie kremowy i pyszny

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pasztetu przyrządzonego z różnych gatunków mięsa, wzbogaconego suszonymi grzybami, jajkami i aromatycznymi przyprawami. Na szczęście przygotowanie pysznego domowego pasztetu nie wymaga ogromnych umiejętności. Najważniejszy jest dobór odpowiednich składników.

Domowy pasztetDomowy pasztet
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg cielęciny z kością
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 20 dag podgardla
  • 20 dag słoniny
  • 8 dag bułki czerstwej
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

  • Ze słoniny odkrajać kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
  • Wątróbkę opłukać, obrać z błony pokrajać w plastry i dusić 10 min. w wywarze z mięsa (pół szklanki).
  • Ostudzone i obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów.
  • Do masy dodać jaja, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową i imbir. Dobrze wyrobić (gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru).
  • Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny (np. w szachownicę) i wypełnię masą do 3/4 wysokości. Formę z masą przykryć szczelnie pokrywą i gotować pasztet na parze przez 90 min. lub piec w średnio gorącym piekarniku przez ok. 60 min.
  • Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojony w plastry grubości 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀