Pasztet francuski z cielęciny. Wyjdzie kremowy i pyszny

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pasztetu przyrządzonego z różnych gatunków mięsa, wzbogaconego suszonymi grzybami, jajkami i aromatycznymi przyprawami. Na szczęście przygotowanie pysznego domowego pasztetu nie wymaga ogromnych umiejętności. Najważniejszy jest dobór odpowiednich składników.

Domowy pasztetDomowy pasztet
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg cielęciny z kością
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 20 dag podgardla
  • 20 dag słoniny
  • 8 dag bułki czerstwej
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

  • Ze słoniny odkrajać kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
  • Wątróbkę opłukać, obrać z błony pokrajać w plastry i dusić 10 min. w wywarze z mięsa (pół szklanki).
  • Ostudzone i obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów.
  • Do masy dodać jaja, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową i imbir. Dobrze wyrobić (gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru).
  • Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny (np. w szachownicę) i wypełnię masą do 3/4 wysokości. Formę z masą przykryć szczelnie pokrywą i gotować pasztet na parze przez 90 min. lub piec w średnio gorącym piekarniku przez ok. 60 min.
  • Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojony w plastry grubości 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki