WAŻNE
TERAZ

LK. Cios w doliczonym czasie! Przełamanie Legii Warszawa

Pasztet francuski z cielęciny. Wyjdzie kremowy i pyszny

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pasztetu przyrządzonego z różnych gatunków mięsa, wzbogaconego suszonymi grzybami, jajkami i aromatycznymi przyprawami. Na szczęście przygotowanie pysznego domowego pasztetu nie wymaga ogromnych umiejętności. Najważniejszy jest dobór odpowiednich składników.

Domowy pasztetDomowy pasztet
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg cielęciny z kością
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 20 dag podgardla
  • 20 dag słoniny
  • 8 dag bułki czerstwej
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

  • Ze słoniny odkrajać kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
  • Wątróbkę opłukać, obrać z błony pokrajać w plastry i dusić 10 min. w wywarze z mięsa (pół szklanki).
  • Ostudzone i obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów.
  • Do masy dodać jaja, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową i imbir. Dobrze wyrobić (gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru).
  • Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny (np. w szachownicę) i wypełnię masą do 3/4 wysokości. Formę z masą przykryć szczelnie pokrywą i gotować pasztet na parze przez 90 min. lub piec w średnio gorącym piekarniku przez ok. 60 min.
  • Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojony w plastry grubości 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę