Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni
Ryba z patelni, ale bez smażenia w głębokim tłuszczu? To możliwe i sprawdzi się dla wszystkich osób, które chcą zredukować nadmiar kilogramów. Przepis z bloga "Dietolog" to prosty sposób na pstrąga w wersji orientalnej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 sprawione pstrągi (ok. 200 g każdy)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml mleka kokosowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g rodzynek sułtańskich
Marynata do ryby:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki świeżo siekanej kolendry
Do podania:
- woreczek kaszy pęczak
- miks sałat lub rukola
- twarda gruszka
- kilka orzechów włoskich
- ocet balsamiczny do skropienia sałatki
Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu. Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut. Pstrągi podawać z dodatkami.
Zobacz także: pieczone jajka sadzone a la "chmurka"
src="https://d.wpimg.pl/1022471730-1684672675/jaja.jpg"/>
Polecamy wideo: Jak przyrządzić ryby, aby były zdrowe?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze