Trwa ładowanie...
d3t7axm
02-03-2018 12:27

Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni

Przepis

Ryba z patelni, ale bez smażenia w głębokim tłuszczu? To możliwe i sprawdzi się dla wszystkich osób, które chcą zredukować nadmiar kilogramów. Przepis z bloga "Dietolog" to prosty sposób na pstrąga w wersji orientalnej.

d3t7axm
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

fot. Dietolog
Źródło: fot. Dietolog
Składniki
  • 2 sprawione pstrągi (ok. 200 g każdy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml mleka kokosowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g rodzynek sułtańskich

Marynata do ryby:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki świeżo siekanej kolendry

Do podania:

  • woreczek kaszy pęczak
  • miks sałat lub rukola
  • twarda gruszka
  • kilka orzechów włoskich
  • ocet balsamiczny do skropienia sałatki
Przepis

Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu. Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut. Pstrągi podawać z dodatkami.
Zobacz także: pieczone jajka sadzone a la "chmurka"
src="https://d.wpimg.pl/1022471730-1684672675/jaja.jpg"/>

Polecamy wideo: Jak przyrządzić ryby, aby były zdrowe?

Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj