Trwa ładowanie...
d5zofoq
d5zofoq

Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni

Przepis

Ryba z patelni, ale bez smażenia w głębokim tłuszczu? To możliwe i sprawdzi się dla wszystkich osób, które chcą zredukować nadmiar kilogramów. Przepis z bloga "Dietolog" to prosty sposób na pstrąga w wersji orientalnej.

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d5zofoq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni
fot. Dietolog
Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni
Składniki
  • 2 sprawione pstrągi (ok. 200 g każdy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml mleka kokosowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g rodzynek sułtańskich

Marynata do ryby:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki świeżo siekanej kolendry

Do podania:

  • woreczek kaszy pęczak
  • miks sałat lub rukola
  • twarda gruszka
  • kilka orzechów włoskich
  • ocet balsamiczny do skropienia sałatki
Przepis

Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu. Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut. Pstrągi podawać z dodatkami.
Zobacz także: pieczone jajka sadzone a la "chmurka"

Polecamy wideo: Jak przyrządzić ryby, aby były zdrowe?

Orientalny sposób na pstrąga. Pyszna ryba prosto z patelni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d5zofoq
d5zofoq
d5zofoq

d5zofoq
d5zofoq
d5zofoq