Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem

Przepis

Śniadanie czy kolacja? A może przekąska? Tortille z naleśników pasują na każdą porę dnia. Bardzo często do ich przygotowania wykorzystuję naleśniki pozostałe z obiadu, a nadziewam tym, co akurat w lodówce znajdę. Jest to fantastyczny sposób na pyszne danie, jednocześnie dość lekkie i sycące.

3.7
(25 głosów)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem
www.daylicooking.pl
Składniki
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko

    Dodatkowo:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka

  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 sałata lodowa
  • 3-4 pomidory
  • dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy, itp.
Przepis

Wszystkie składniki na placki połączyć. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie, gdyż zależy nam na delikatności naleśników. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, wtedy dodać odrobinę mąki, Jeśli zbyt gęste, wody. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto "odpoczęło". Na suchej patelni smażyć dość cienkie naleśniki - powinny wyjść dość blade. Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk w zależności od wielkości patelni.

Piersi opłukać pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso podzielić na mniejsze kawałki, przekrawając w poprzek włókien. Jajka roztrzepać z solą, słodką i ostrą papryką. Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy.

Mięso wyjąć z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego kurczaka. Jeden z brzegów założyć do środka, a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Założony dół zabezpieczy zawartość przed wypadnięciem podczas jedzenia. Każdy naleśnik można dodatkowo od spodu owinąć serwetką papierową lub delikatnie przewiązać sparzonym wrzątkiem szczypiorkiem.
Zobacz także: błyskawiczna zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
8
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww