Zdrowie na talerzu. Sałatka z komosą ryżową i kaszą jęczmienną
W ciągu dnia często jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu myśleć o jedzeniu. Sałatka z komosą ryżową, kaszą jęczmienną, brokułami i pomidorkami koktajlowymi stanowi idealne rozwiązanie tego problemu. Możemy zabrać ją do pracy lub szkoły. Będzie sycącym, smacznym i pełnym witamin posiłkiem. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g kaszy jęczmiennej z quinoa
- kilka pomidorków koktajlowych
- połowa brokuła
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- kilka pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przepis
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną paprykę. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wszystko razem dusimy, podlewamy odrobiną wody. Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Jeszcze chwilkę dusimy. Kaszę jęczmienną z quinoa, czyli komosą ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jest to mieszanka kasz, bardzo pyszna i bardzo ją wam polecam. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Dodajemy kaszę i pokrojone pomidorki, mieszamy. Podajemy na obiad, śniadanie, imprezę lub jako posiłek do pracy.