Zdrowie na talerzu. Sałatka z komosą ryżową i kaszą jęczmienną
W ciągu dnia często jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu myśleć o jedzeniu. Sałatka z komosą ryżową, kaszą jęczmienną, brokułami i pomidorkami koktajlowymi stanowi idealne rozwiązanie tego problemu. Możemy zabrać ją do pracy lub szkoły. Będzie sycącym, smacznym i pełnym witamin posiłkiem. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 200 g kaszy jęczmiennej z quinoa
- kilka pomidorków koktajlowych
- połowa brokuła
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- kilka pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną paprykę. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wszystko razem dusimy, podlewamy odrobiną wody. Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Jeszcze chwilkę dusimy. Kaszę jęczmienną z quinoa, czyli komosą ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jest to mieszanka kasz, bardzo pyszna i bardzo ją wam polecam. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Dodajemy kaszę i pokrojone pomidorki, mieszamy. Podajemy na obiad, śniadanie, imprezę lub jako posiłek do pracy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze