Trwa ładowanie...
d130c19
22-02-2021 10:01

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem

Przepis

Wołowina z fasolą i papryką to propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad. Dzięki pikantnym przyprawom, gulasz doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc na zimowy obiad. Danie doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Przepis z bloga "Daylicooking".

d130c19
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 2-3 łyżki oleju
Przepis
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a potem drobno posiekać.
  • Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, zeszklić i delikatnie zrumienić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając.
  • W czajniku zagotować wodę.
  • Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy: mieloną wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać gorącą wodę (powinno być jej 2-3 cm powyżej poziomu mięsa). Zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
  • Dodać czerwoną fasolę (razem z zalewą), posiekany czosnek i czerwoną paprykę. Przyprawić całość do smaku solą i gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Pod koniec dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zagotować i ewentualnie doprawić.
  • Podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub podpieczonymi plackami tortilli. Można bezpośrednio na talerzu na środek dania nałożyć duży kleks gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d130c19
d130c19
d130c19
d130c19
Więcej tematów
d130c19