Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem
Wołowina z fasolą i papryką to propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad. Dzięki pikantnym przyprawom, gulasz doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc na zimowy obiad. Danie doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ok. 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra czerwona papryczka
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 średnie liście laurowe
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- woda
- 2-3 łyżki oleju
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a potem drobno posiekać.
- Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, zeszklić i delikatnie zrumienić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając.
- W czajniku zagotować wodę.
- Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy: mieloną wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać gorącą wodę (powinno być jej 2-3 cm powyżej poziomu mięsa). Zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
- Dodać czerwoną fasolę (razem z zalewą), posiekany czosnek i czerwoną paprykę. Przyprawić całość do smaku solą i gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut.
- Pod koniec dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zagotować i ewentualnie doprawić.
- Podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub podpieczonymi plackami tortilli. Można bezpośrednio na talerzu na środek dania nałożyć duży kleks gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze