Trwa ładowanie...
d1bjxpi
22-02-2021 10:01

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem

Przepis

Wołowina z fasolą i papryką to propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad. Dzięki pikantnym przyprawom, gulasz doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc na zimowy obiad. Danie doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Przepis z bloga "Daylicooking".

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 2-3 łyżki oleju
Przepis
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a potem drobno posiekać.
  • Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, zeszklić i delikatnie zrumienić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając.
  • W czajniku zagotować wodę.
  • Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy: mieloną wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać gorącą wodę (powinno być jej 2-3 cm powyżej poziomu mięsa). Zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
  • Dodać czerwoną fasolę (razem z zalewą), posiekany czosnek i czerwoną paprykę. Przyprawić całość do smaku solą i gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Pod koniec dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zagotować i ewentualnie doprawić.
  • Podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub podpieczonymi plackami tortilli. Można bezpośrednio na talerzu na środek dania nałożyć duży kleks gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.
Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj