Chilli z papryką i fasolą. Smaczne i rozgrzewające danie
Chilli to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Danie świetnie sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów – rozgrzewa i dodaje energii.
oprac. Aleksandra Chruścielewska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 cebule
- 1 seler
- 2 papryki
- słoik papryki marynowanej
- 2 puszki pomidorów
- 3 puszki fasoli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kminku
- starty ser (opcjonalnie)
Przepis
Posiekane surowe warzywa należy umieścić na rozgrzanej patelni i dusić aż będą miękkie. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę, pomidory oraz paprykę z puszki dusimy przez godzinę. Na końcu dodajemy wszystkie przyprawy. Opcjonalnie posypujemy serem żółtym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl