Naleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
Naleśniki arabskie smaży się nieco inaczej niż tradycje. Są bardzo pulchne i miękkie. Po usmażeniu formujemy z nich "rożek", który wypełniamy owocowym farszem. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 125 ml wody
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
Farsz:
- 4 jabłka (np. szara reneta)
- 25 g masła
- 3 łyżeczki cukru
- Przygotować potrzebne składniki.
- W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
- Jabłka obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w kosteczkę. Poddusić lekko, aby zmiękły.
- Na gorącą suchą patelnię wlać 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażyć naleśniki z jednej strony na złoty kolor, druga strona powinna wyschnąć, powierzchnia powinna być pokryta otworami, co oznacza, że naleśnik jest gotowy.
- W gotowym placku ścisnąć palcami 2 części, aby powstała kieszonka, którą należy wypełnić jabłkowym farszem.
Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze