Trwa ładowanie...
d3ef7g5
oprac. Katarzyna Gileta

Naleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjne

Przepis

Naleśniki arabskie smaży się nieco inaczej niż tradycje. Są bardzo pulchne i miękkie. Po usmażeniu formujemy z nich "rożek", który wypełniamy owocowym farszem. Spróbujcie koniecznie.

d3ef7g5
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 4 jabłka (np. szara reneta)
  • 25 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
Przepis
  • Przygotować potrzebne składniki.
  • W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
  • Jabłka obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w kosteczkę. Poddusić lekko, aby zmiękły.
  • Na gorącą suchą patelnię wlać 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażyć naleśniki z jednej strony na złoty kolor, druga strona powinna wyschnąć, powierzchnia powinna być pokryta otworami, co oznacza, że naleśnik jest gotowy.
  • W gotowym placku ścisnąć palcami 2 części, aby powstała kieszonka, którą należy wypełnić jabłkowym farszem.

Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Naleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5