Trwa ładowanie...
d25avye

Naleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatne

Przepis

Macie ochotę na słodkie śniadanie lub podwieczorek? Wypróbujcie koniecznie przepis na maślane naleśniki. Są bardziej miękkie i delikatnie niż tradycyjne. Będą doskonale smakowały z sezonowymi owocami i melasą lub syropem klonowym. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna (na oko)
Przepis
  • Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia.
  • Dodaj tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki.
  • Następnie wlej roztopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło.
  • Smaż grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej niczym patelni. Podawaj z ulubionymi owocami i polane melasą.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Naleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d25avye

Podziel się opinią

Share
d25avye
d25avye
d25avye
d25avye
Więcej tematów
d25avye