Nachosy z chili con carne i sosem serowym. Idealna przekąska na wieczór
Planujesz spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj wyjątkową przekąskę. Nachosy z chili con carne i sosem serowym zachwycą wszystkich łasuchów. Dzięki nim każdy wieczór stanie się wyjątkowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g sera Szwajcar
- 250 g sera Bursztyn
- 500 g mielonego mięsa
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 200 g kiełbasy chorizo
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża garść czarnych oliwek
- nachosy (najlepiej domowe, ale mogą być również kupne)
- kmin rzymski, chili, sól, pieprz
- świeża papryczka chili
- masło klarowane
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso (aż straci różowy kolor ). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem). Dorzucamy czarne oliwki. Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili i resztą sera. Zapiekamy ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Podajemy gorące. Smacznego!
Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef przygotowała przepis na nachosy z chilli con carne i sosem serowym specjalnie dla Skarbów Serowara i Serenady.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze