Trwa ładowanie...
d3ef7g5

Nachosy z chili con carne i sosem serowym. Idealna przekąska na wieczór

Przepis

Planujesz spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj wyjątkową przekąskę. Nachosy z chili con carne i sosem serowym zachwycą wszystkich łasuchów. Dzięki nim każdy wieczór stanie się wyjątkowy.

d3ef7g5
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 250 g sera Szwajcar
  • 250 g sera Bursztyn
  • 500 g mielonego mięsa
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża garść czarnych oliwek
  • nachosy (najlepiej domowe, ale mogą być również kupne)
  • kmin rzymski, chili, sól, pieprz
  • świeża papryczka chili
  • masło klarowane
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso (aż straci różowy kolor ). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem). Dorzucamy czarne oliwki. Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili i resztą sera. Zapiekamy ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Podajemy gorące. Smacznego!

Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef przygotowała przepis na nachosy z chilli con carne i sosem serowym specjalnie dla Skarbów Serowara i Serenady.

Nachosy z chili con carne i sosem serowym. Idealna przekąska na wieczór
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
6
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5