Trwa ładowanie...
d3wjrr7

Żółte naleśniki z jagodami

Przepis

Patelnia przed smażeniem musi być dobrze rozgrzana. Jeśli masz bardzo dobrą patelnię, możesz spróbować usmażyć naleśniki bez dodatku tłuszczu. Po każdym naleśniku warto przemieszać łyżką ciasto, bo w przeciwnym razie na górze będzie za rzadkie, a na dole za gęste. Zamiast jagód można użyć innych owoców, np. truskawek, malin.

d3wjrr7
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 małe jajka
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
  • mała szczypta soli

Dodatki:

  • twarożek odtłuszczony
  • miód
  • zmiksowane jagody
Przepis
  • Mąkę zmiksuj z mlekiem i wodą.
  • Odstaw na 20 minut, a następnie wbij jajka, dodaj olej, sól oraz kurkumę i ponownie zmiksuj.
  • Na nieprzywierającej patelni rozsmaruj i rozgrzej odrobinę oleju.
  • Smaż naleśniki, co jakiś czas dodając na patelnię niewielką ilość oleju.
  • Naleśniki podawaj z twarożkiem posłodzonym miodem oraz ze zmiksowanymi jagodami.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Żółte naleśniki z jagodami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
Więcej tematów
d3wjrr7