Żółte naleśniki z jagodami
Patelnia przed smażeniem musi być dobrze rozgrzana. Jeśli masz bardzo dobrą patelnię, możesz spróbować usmażyć naleśniki bez dodatku tłuszczu. Po każdym naleśniku warto przemieszać łyżką ciasto, bo w przeciwnym razie na górze będzie za rzadkie, a na dole za gęste. Zamiast jagód można użyć innych owoców, np. truskawek, malin.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 małe jajka
- łyżeczka kurkumy
- łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
- mała szczypta soli
Dodatki:
- twarożek odtłuszczony
- miód
- zmiksowane jagody
- Mąkę zmiksuj z mlekiem i wodą.
- Odstaw na 20 minut, a następnie wbij jajka, dodaj olej, sól oraz kurkumę i ponownie zmiksuj.
- Na nieprzywierającej patelni rozsmaruj i rozgrzej odrobinę oleju.
- Smaż naleśniki, co jakiś czas dodając na patelnię niewielką ilość oleju.
- Naleśniki podawaj z twarożkiem posłodzonym miodem oraz ze zmiksowanymi jagodami.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze