Guacamole. Awokado w roli głównej
Guacamole to salsa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, pieczonych na grillu mięs czy popularnych nachosów. Jego głównym składnikiem jest awokado. Lubicie meksykańską kuchnię? Koniecznie wypróbujcie przepis na guacamole, który poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 dojrzałe awokado
- kawałek czerwonej cebuli
- łyżka soku z cytryny
- mały pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- łyżka suszonej cebuli
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Awokado przekładamy do miski - kroimy je na pół i po prostu wyciskamy ze skórki lub wydrążamy łyżką. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę pomidor - ja usuwam gniazda nasienne, drobno pokrojoną paprykę, przyprawy oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy.
Guacamole podajemy z nachosami (tortillą) lub z warzywami. Jest to pyszny dodatek na kanapki lub do naleśników w wersji wytrawnej, do omletów czy do grilla.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze