Trwa ładowanie...
d4jnj5a
d4jnj5a

Guacamole. Awokado w roli głównej

Przepis

Guacamole to salsa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, pieczonych na grillu mięs czy popularnych nachosów. Jego głównym składnikiem jest awokado. Lubicie meksykańską kuchnię? Koniecznie wypróbujcie przepis na guacamole, który poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

4.0
(6 głosów)
Oceń:
d4jnj5a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Guacamole. Awokado w roli głównej
Kulinarna Maniusia
Guacamole. Awokado w roli głównej
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek czerwonej cebuli
  • łyżka soku z cytryny
  • mały pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • łyżka suszonej cebuli
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
Przepis

Awokado przekładamy do miski - kroimy je na pół i po prostu wyciskamy ze skórki lub wydrążamy łyżką. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę pomidor - ja usuwam gniazda nasienne, drobno pokrojoną paprykę, przyprawy oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy.
Guacamole podajemy z nachosami (tortillą) lub z warzywami. Jest to pyszny dodatek na kanapki lub do naleśników w wersji wytrawnej, do omletów czy do grilla.

Guacamole. Awokado w roli głównej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4jnj5a

Podziel się opinią

10
2
Share
d4jnj5a
d4jnj5a

d4jnj5a
d4jnj5a
d4jnj5a