Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku

Przepis

Gołąbki to klasyk wśród polskich obiadów. Można zrobić je tradycyjnie w gęsiarce lub przygotować na parze - przyda się do tego parowar lub garnek ze specjalną nakładką. Sprawdzony przepis na niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.4
(19 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku
www.kulinarnamaniusia.pl
Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku
Składniki
  • kapusta włoska
  • 2 małe cukinie
  • mała kapusta pekińska
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka oleju
Przepis

Z kapusty włoskiej zerwałam delikatnie liście i sparzyłam je w garnku do gotowania na parze. Wystarczyły 2-3 minutki i liście już były gotowe. Taki sposób sparzenia liści jest szybki i prosty, można również położył całą główkę i poczekać kilka minut, następnie delikatnie odrywać poszczególne liście. Oczywiście należy wcześniej wyciąć ze środka kawałek głąbu.

Farsz - mięso mielone przyprawiłam solą i pieprzem, podsmażyłam na patelni i przełożyłam do miski. Na tej samej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i dodałam startą na tarce (duże oczka) cukinię i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i wycisnęłam ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam do mięsa. Wbiłam dwa jajka, dodałam sól i pierz do smaku, ketchup i bułkę tartą. Wymieszałam wszystko razem.

Z liści kapusty ścięłam nożem twardy środek i na każdy liść nałożyłam porcję farszu, zawinęłam. Gołąbki ułożyłam w garnku do gotowania na parze i gotowałam na małym ogniu przez 35 minut. Gotowe gołąbki podałam z sosem pomidorowym.

Zobacz także: pyszny żurek z ziemniakami i marchewką

Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

38
9
Share
ddb569o
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o