Trwa ładowanie...
d21x3o7
28-10-2017 11:28

Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku

Przepis

Gołąbki to klasyk wśród polskich obiadów. Można zrobić je tradycyjnie w gęsiarce lub przygotować na parze - przyda się do tego parowar lub garnek ze specjalną nakładką. Sprawdzony przepis na niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

d21x3o7
4.8
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • kapusta włoska
  • 2 małe cukinie
  • mała kapusta pekińska
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka oleju
Przepis

Z kapusty włoskiej zerwałam delikatnie liście i sparzyłam je w garnku do gotowania na parze. Wystarczyły 2-3 minutki i liście już były gotowe. Taki sposób sparzenia liści jest szybki i prosty, można również położył całą główkę i poczekać kilka minut, następnie delikatnie odrywać poszczególne liście. Oczywiście należy wcześniej wyciąć ze środka kawałek głąbu.

Farsz - mięso mielone przyprawiłam solą i pieprzem, podsmażyłam na patelni i przełożyłam do miski. Na tej samej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i dodałam startą na tarce (duże oczka) cukinię i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i wycisnęłam ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam do mięsa. Wbiłam dwa jajka, dodałam sól i pierz do smaku, ketchup i bułkę tartą. Wymieszałam wszystko razem.

Z liści kapusty ścięłam nożem twardy środek i na każdy liść nałożyłam porcję farszu, zawinęłam. Gołąbki ułożyłam w garnku do gotowania na parze i gotowałam na małym ogniu przez 35 minut. Gotowe gołąbki podałam z sosem pomidorowym.

Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

Gołąbki z mięsem na parze. Mniej kalorii, mnóstwo smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

38
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj