Genialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grilla
Mięciutka i delikatna karkówka w aromatycznym sosie grzybowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj je gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg karkówki - pokroić w 2-3 cm plastry
- 350-400 g cebuli - pokroić w piórka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki przerośnięte przez praskę
- 2 łyżeczki majeranku
Sos grzybowy:
- 250 g pieczarek - pokroić w plastry
- 50 g śmietanki słodkiej
- 10g mąki
- sól i pieprz do smaku
- 250 g wody lub płynu z gotowania karkówki
- Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, paprykę) wymieszać i natrzeć nimi karkówkę z obu stron.
- Pokrojoną cebulę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, a na cebuli ułożyć plastry karkówki. Gotować około 60 min., przed końcem gotowania sprawdzić miękkość.
- Pieczarki lekko zrumienić, wlać wodę wymieszaną z mąką i gotować przez około 15 min., następnie dolać śmietankę.
- Całość zblendować na gładki sos, w razie gdyby był zbyt rzadki, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze