Trwa ładowanie...
d18fnfq

Genialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grilla

Przepis

Mięciutka i delikatna karkówka w aromatycznym sosie grzybowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj je gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d18fnfq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 1 kg karkówki - pokroić w 2-3 cm plastry
  • 350-400 g cebuli - pokroić w piórka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki przerośnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki majeranku

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek - pokroić w plastry
  • 50 g śmietanki słodkiej
  • 10g mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g wody lub płynu z gotowania karkówki
Przepis
  • Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, paprykę) wymieszać i natrzeć nimi karkówkę z obu stron.
  • Pokrojoną cebulę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, a na cebuli ułożyć plastry karkówki. Gotować około 60 min., przed końcem gotowania sprawdzić miękkość.
  • Pieczarki lekko zrumienić, wlać wodę wymieszaną z mąką i gotować przez około 15 min., następnie dolać śmietankę.
  • Całość zblendować na gładki sos, w razie gdyby był zbyt rzadki, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Genialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grilla
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq