Łosoś na parze z brokułem. Sposób na soczystą rybkę
Szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Proponujemy łososia gotowanego na parze z brokułami. Tak przygotowany łosoś jest bardzo soczysty, delikatny i aromatyczny. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.
- Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut.
- Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze. Ustawiamy na 20 minut. Rybę wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl