Łosoś na parze z brokułem. Sposób na soczystą rybkę
Szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Proponujemy łososia gotowanego na parze z brokułami. Tak przygotowany łosoś jest bardzo soczysty, delikatny i aromatyczny. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.
- Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut.
- Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze. Ustawiamy na 20 minut. Rybę wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze