Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. kaszy jęczmiennej i grzybów. Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
- Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb. Kolejno oddzielamy liście, które wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 3 minuty, aż liście zmiękną. Wyjmujemy, rozkładamy na stolnicy, ścinamy grubsze nerwy ze środka.
- Farsz: Suszone grzyby namaczamy przez godzinę, po czym gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy (wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy.
- Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy. Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu. Zwijamy najpierw boki liści, a następnie rolujemy.
- Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty, następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.
- Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów, zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki. Na wierzchu układamy liście kapusty.
- Wstawiamy do piekarnika i w temp. 190 stopni C pieczemy prze około 70 minut.
- Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam gołąbki folią aluminiową, aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze