Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. kaszy jęczmiennej i grzybów. Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.

GołąbkiGołąbki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 gram pieczarek
  • 300 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki masła

Przepis

  • Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb. Kolejno oddzielamy liście, które wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 3 minuty, aż liście zmiękną. Wyjmujemy, rozkładamy na stolnicy, ścinamy grubsze nerwy ze środka.
  • Farsz: Suszone grzyby namaczamy przez godzinę, po czym gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy (wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy. Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu. Zwijamy najpierw boki liści, a następnie rolujemy.
  • Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty, następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.
  • Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów, zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki. Na wierzchu układamy liście kapusty.
  • Wstawiamy do piekarnika i w temp. 190 stopni C pieczemy prze około 70 minut.
  • Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam gołąbki folią aluminiową, aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości