Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. kaszy jęczmiennej i grzybów. Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.

GołąbkiGołąbki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 gram pieczarek
  • 300 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki masła

Przepis

  • Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb. Kolejno oddzielamy liście, które wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 3 minuty, aż liście zmiękną. Wyjmujemy, rozkładamy na stolnicy, ścinamy grubsze nerwy ze środka.
  • Farsz: Suszone grzyby namaczamy przez godzinę, po czym gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy (wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy. Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu. Zwijamy najpierw boki liści, a następnie rolujemy.
  • Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty, następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.
  • Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów, zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki. Na wierzchu układamy liście kapusty.
  • Wstawiamy do piekarnika i w temp. 190 stopni C pieczemy prze około 70 minut.
  • Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam gołąbki folią aluminiową, aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę