Trwa ładowanie...
dk65ai2
16-11-2022 08:35

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Przepis

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. kaszy jęczmiennej i grzybów. Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.

dk65ai2
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer #arfo
Składniki
  • 1 kapusta włoska
  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 gram pieczarek
  • 300 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki masła
Przepis
  • Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb. Kolejno oddzielamy liście, które wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 3 minuty, aż liście zmiękną. Wyjmujemy, rozkładamy na stolnicy, ścinamy grubsze nerwy ze środka.
  • Farsz: Suszone grzyby namaczamy przez godzinę, po czym gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy (wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy. Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu. Zwijamy najpierw boki liści, a następnie rolujemy.
  • Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty, następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.
  • Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów, zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki. Na wierzchu układamy liście kapusty.
  • Wstawiamy do piekarnika i w temp. 190 stopni C pieczemy prze około 70 minut.
  • Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam gołąbki folią aluminiową, aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj