Trwa ładowanie...
d1bjxpi
26-04-2022 10:20

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Przepis

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej serwujemy je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jednak gołąbki doskonale poddają się najróżniejszym kulinarnym modyfikacjom. Wypróbujcie przepis na przepyszne gołąbki z niezwykle wyrazistym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d1bjxpi
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Farsz:

  • 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • 1 duża biała cebula
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 duża czerwona papryka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej
  • 1 płaska mielona słodka papryka wędzona
  • ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ponadto:

  • 1 szt. małej włoskiej kapusty
  • kiełki słonecznika
  • pęczek cebulki ze szczypiorkiem
Przepis
  • Farsz: paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
  • Paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
  • Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  • Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
  • Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
  • Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
  • Pieczemy w 200 st. C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
  • Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj