Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej serwujemy je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jednak gołąbki doskonale poddają się najróżniejszym kulinarnym modyfikacjom. Wypróbujcie przepis na przepyszne gołąbki z niezwykle wyrazistym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną paprykąGołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką
Monika Lemko

Farsz:

  • 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • 1 duża biała cebula
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 duża czerwona papryka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej
  • 1 płaska mielona słodka papryka wędzona
  • ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ponadto:

Przepis

  • Farsz: paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
  • Paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
  • Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  • Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
  • Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
  • Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
  • Pieczemy w 200 st. C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
  • Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem