Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej serwujemy je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jednak gołąbki doskonale poddają się najróżniejszym kulinarnym modyfikacjom. Wypróbujcie przepis na przepyszne gołąbki z niezwykle wyrazistym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Farsz:
- 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim
- 1 duża biała cebula
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 3 łyżki suszonego lubczyku
- 1 duża czerwona papryka
- masło klarowane do smażenia
- 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej
- 1 płaska mielona słodka papryka wędzona
- ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku)
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
Ponadto:
- 1 szt. małej włoskiej kapusty
- kiełki słonecznika
- pęczek cebulki ze szczypiorkiem
- Farsz: paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
- Paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
- Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
- Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
- Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
- Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
- Pieczemy w 200 st. C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
- Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze