WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej serwujemy je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jednak gołąbki doskonale poddają się najróżniejszym kulinarnym modyfikacjom. Wypróbujcie przepis na przepyszne gołąbki z niezwykle wyrazistym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną paprykąGołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką
Monika Lemko

Farsz:

  • 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • 1 duża biała cebula
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 duża czerwona papryka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej
  • 1 płaska mielona słodka papryka wędzona
  • ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ponadto:

Przepis

  • Farsz: paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
  • Paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
  • Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  • Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
  • Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
  • Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
  • Pieczemy w 200 st. C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
  • Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad